Warning: include(struktura/yui.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57

Warning: include(): Failed opening 'struktura/yui.php' for inclusion (include_path='C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Ljubljanski grb in njegova (ne)uporaba – 2. del

11.06.08
Avtor: Aleksander Hribovšek

Amaterski pristop in samovolja pri uporabi ljubljanskega grba, njegove popačene in napačne različice, je v posmeh bogati slovenski heraldični tradiciji in namerno potiska grboslovje na smetišče zgodovine. Dobesedno:
smetnjaki s popačenim in nepravilnim grbom na Prešernovem trgu v Ljubljani

Članek je nadaljevanje že načete teme Ljubljanski grb in njegova (ne)uporaba in se pridružuje tudi članku Tomaža Švagelja v Delu 9.6.2008 z naslovom Smetnjak kot nosilec grba. Pa si poglejmo kako lahko interpretirajo heraldiko "grafični oblikovalci, arhitekti, (umetnostni) zgodovinarji", kiparji in uradniki, od katerih so "mnogi prepričani, da gre za stvar preteklosti, ki je sodobni človek ne razume več". Država s tako bogatim heraldičnim pedigrejem si kaj takega ne sme privoščiti, sploh pa ne njena prestolnica:
smetnjaki s popačenim in nepravilnim grbom na Prešernovem trgu v Ljubljani smetnjaki s popačenim in nepravilnim grbom na Prešernovem trgu v Ljubljani smetnjaki s popačenim in nepravilnim grbom na Prešernovem trgu v Ljubljani smetnjaki s popačenim in nepravilnim grbom na Prešernovem trgu v Ljubljani

Naj še enkrat poudarimo, da je pravilen grb Ljubljane samo eden in je bil strokovno izdelan na podlagi zgodovinskih virov (levo). Drugi je deformirana kopija (desno):
grb Ljubljane grb Ljubljane

Takšna in drugačna nepravilna uporaba nekega zveriženega nadomestka grba je odraz popolnega nepoznavanja heraldike ali celo njene ignorance. Sploh pa grb nikakor ne sodi na smetnjak, kljub temu, da gre za nekakšno "šušmarsko" različico!

Vendar se zgodba uporabe napačne različice grba žal tukaj niti ne konča. Nepravilna različica se pojavlja povsod in vedno pogosteje. Mestna občina Ljubljana ga uporablja tudi v glavah uradnih dokumentov:
glava dokumenta, ki ga uporablja Mestna občina Ljubljana

Heraldiki upamo, da se bodo razmere kmalu uredile in da se bodo Slovenci malce bolj ozavestili glede grbov in njihove uporabe. Da se ne bodo več pojavljale takšne neprijetne napake in površnosti, ki na vse nas mečejo zelo slabo luč.


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov


Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821