Warning: include(struktura/yui.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57

Warning: include(): Failed opening 'struktura/yui.php' for inclusion (include_path='C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Problematika izobešanja slovenske zastave

02.06.08
Avtor: Aleksander Hribovšek

Zakon o grbu, zastavi in himni Republike Slovenije ter o slovenski narodni zastavi ureja grb, zastavo in himno Republike Slovenije ter slovensko narodno zastavo.
http://www.uradni-list.si/_pdf/1994/Ur/u1994067.pdf

Čeprav je bil razglas zakona leta 1994 objavljen v Uradnem listu RS, Št. 67-2392/94, str.3715. se od takrat kljub očitnim pomanjkljivostim ni nič spremenilo. Če pustimo neheraldični grb ob strani in ne komentiramo njegovo neustrezno umestitev v zastavo, ki je v nasprotju z zastavoslovjem, so zakonodajalci pozabili na vertikalno izobešanje zastave, ki je v praksi precej pogosto. Država Slovenija nima uzakonjene vertikalne državne zastave in uporablja v te namene horizontalno.

To bi bilo eventuelno izvedljivo, če bi sama konstrukcija horizontalne zastave to omogočala. Vendar v našem primeru temu ni tako. Slovenska državna zastava nosi grb, ki v vertikalnem izobešanju "pade". Če je grb obrnjen za 90 stopinj, pomeni, da je "padel". Ležeči položaj grba ali padec v heraldiki pomeni poraz, kapitulacijo ali smrt nosilca oziroma lastnika grba.

Da bi se Slovenija izognila tej neprijetnosti bi morala nujno (!) sprejeti tudi ustrezno spremenjeno vertikalno različico državne zastave.

Državna zastava in nepravilno vertikalno izobešanje:

slovenska zastava nepravilno izobešena slovenska zastava

Približno tako bi lahko izgledala vertikalna zastava, vendar je konstrukcija težavna, ker ima osnovna zastava grb postavljen na zelo nenavadnem mestu:

vertikalni predlog zastaveali še bolje vertikalni predlog zastave


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov


Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821