Warning: include(struktura/yui.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57

Warning: include(): Failed opening 'struktura/yui.php' for inclusion (include_path='C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Restitucija grba Železne

18.07.08
Avtor: Aleksander Hribovšek

grb Železne grofije
Grb Železne je v podobi bele štorklje s konjsko podkvijo v kljunu na modrem ščitovem polju, stoječo na trdnjavi in ga najdemo v virih že pred letom 1559. Grb je še vedno v uporabi v sosednji državi Madžarski, ki je po razpadu Avstro-ogrske obdržala večino ozemlja Železne grofije.

Pri prenovi grba je bila posebna pozornost posvečena štorklji, ki je v 19. stoletju doživela številne napačne upodobitve. V takratnih in kasnejših grbih najdemo štorkljo izrisano v obliki živali, ki je podobna noju s podkvijo v kljunu:

grb Železne 1900

Zanimivo pa je, da je prav za heraldičnega noja značilna podkev v kljunu, štorklje pa imajo običajno kačo. Skratka, v prenovljenem grbu kraljuje na trdnjavi prava štorklja, ki je v njenih značilnih barvah (belo-črna), ki so tudi njene klasične heraldične barve.

grb Železne grofije

klik ... grboslovje.si/arhivprekmurje


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov


Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821