Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Predavanje

Skrivnost heraldike in grbov v kapeli sv. Jurija na Ljubljanskem gradu

3. predavanje iz cikla »Zgodbe z Ljubljanskega gradu«

13.03.12
Avtor: Aleksander Hribovšek

Ljubljanski grad

Kapela sv. Jurija na Ljubljanskem gradu je edini večji arhitekturni spomenik v Sloveniji, ki je ozaljšan z grbovnim okrasjem in spominja na nekdanjo stanovsko oblast. Razkrijmo skrivnosti enega najlepših draguljev, ki pritegnejo oko obiskovalcev grajske znamenitosti. Kakšna je zgodovina kapele in zakaj so vanjo naslikali prav grbe? Čigavi so grbi na freskah? Kaj sta grb in heraldika in kakšno sporočilo lahko nosita?

Kapela je najpomembnejši heraldični spomenik svoje vrste na Slovenskem, ki je pomemben tako iz zgodovinskega, kakor tudi umetnostnega vidika, še najbolj pa odraža vso veličino bogate domače heraldike. Krasi jo šestdeset grbov kranjskih deželnih glavarjev, petih avstrijskih vladarjev in grbi vojvodine Kranjske ter njene mejne grofije Istre in gospostva Slovenske krajine.

Kapela sv. Jurija na Ljubljanskem gradu Kapela sv. Jurija na Ljubljanskem gradu

Predavatelj Aleksander Hribovšek je zaposlen v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane in se zadnjih 10 let aktivno ukvarja s heraldično teorijo, heraldiko v praksi in heraldičnim pravom. Je avtor slovenskega spletnega portala o heraldiki z naslovom Slovenska heraldika www.grboslovje.si in nekdanji član nekdanje državne heraldične komisije pri Arhivu Republike Slovenije za register javnih simbolov, grbov, zastav, pečatov, žigov in štampiljk, med leti 2007-09.Povezava do vabila:

Povezava do članka:


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

slike imajo povečavo
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821