Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Nenavadni heraldični atributi,
drugi del

9.7.14
Avtor: Aleksander Hribovšek

V heraldiki upodabljamo grbe s heraldičnimi atributi v heraldičnih barvah na heraldičnem ščitu. Atributi so izrisani v heraldičnem slogu in izhajajo iz nabora v srednjem veku znanih heraldičnih podob postav, figur in predmetov žive in nežive narave, katerih predstavitev je poenostavljena (starinska), da je lažje razumljiva in markantna. Večino izmed njih je lahko prepoznati že na prvi pogled, pa vendar so zaradi slogovne poenostavitve nekateri zelo trd oreh.

V nadaljevanju sem izbral nekaj nenavadnih podob, da jih boste naslednjič, ko boste v arhivu trčili obnje, lažje prepoznali:

Bikovo rogovje s krasto

Bikovo rogovje s krasto

Bikovo rogovje s krasto je izredno stilizirana podoba rogov in zaključka oziroma korena (krasta), ki spominja na ornamentno lobanjo v obliki deteljice. V nemški heraldiki atribut imenujejo Stierhörner mit Grind.

Kozorogov rog s krasto

Kozorogov rog s krasto

Tudi posamezen kozorogov rog lahko upodabljamo lebdeče s stiliziranim zaključkom ali krasto. V nemški heraldiki atribut imenujejo Steinbockhorn mit Grind ali pa kar Bockshorn.

Ovnovo rogovje s krasto

Ovnovo rogovje s krasto

Gre za atribut, ki je zelo podoben bikovi konstrukciji, le da sta rogova nad krasto spiralno zavita. V nemški heraldiki ga imenujejo Widderhörner mit Grind.

Jelenji parklji

Jelenji parklji

Stiliziran in zelo jasen atribut, ki predstavlja jelenje parklje. V nemški heraldiki atribut imenujejo Hirschschalen.

Zidno sidro

Zidno sidro

Sidro se uporablja v gradbeništvu in je del konstrukcije, ki drži in učvršča steno (statika). Če je sidro bilo vidno, so ga velikokrat oblikovali zelo dekorativno. Stilizirani izrisi so lahko zelo različni, nekateri so celo podobni volčjemu trnku. V nemški heraldiki je atribut znan kot Maueranker.

Volčji trnek

Volčji trnek

Gre za past, s katero so včasih lovili volkove, oblikovana pa je kot stiliziran dvojni železni kavelj, ki spominja na črko Z; ni pa nujno. V nemški heraldiki je znan kot Wolfsangel. Poznamo tudi verzije, ki so oblikovane kot polmesec in jih v angleški heraldiki imenujejo crampon, v francoski pa hameçon.

Šesterohrib

Šesterohrib

V heraldiki poznamo heraldični hrib, dvohrib, trohrib (grb Ljubljane in Brežic) in tako dalje do šesterohriba. Če je vrhov več kot šest, atribut imenujemo hribovje. V nemški heraldiki je podoba znana kot Sechsberg, več kot šest vrhov pa Schroffen. Vrhovi so navadno zloženi v piramido (1:2:3) ali pa kot dvojni trohrib (3:3). Za razliko od angleške, slovenska heraldika razločuje med hribom in goro.


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821