Warning: include(struktura/yui.php): failed to open stream: No such file or directory in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57

Warning: include(): Failed opening 'struktura/yui.php' for inclusion (include_path='C:\xampp\php\PEAR') in C:\xampp\htdocs\grboslovje.si\struktura\head.php on line 57
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Valvasorjeva Velika grbovna knjiga kot darilo

21.10.08
Avtor: Aleksander Hribovšek

Janez V. Valvasor Velika grbovna knjiga Velika grbovna knjiga

Ob obisku britanske kraljice Elizabete II. in njenega moža vojvode Edinburškega v Sloveniji so si s predsednikom Slovenije Danilom Türkom izmenjali odlikovanji in državniška darila. Posebno pozornost velja posvetiti darilu, ki ga je prejel vojvoda Edinburški. Gre za Veliko grbovno knjigo Janeza Vajkarda Valvasorja - Opus insignium armorumque - Das grosse Wappenbuch, katere faksimile je izšel v začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja.

Grbovna knjiga je eno pomembnejših in obsežnejših Valvasorjevih del, kjer je na 388 straneh ob sodelovanju slikarja Bartholomaeusa Ramschissla nastalo 2041 slovenskih in ostalih evropskih grbov med leti 1687 in 1688.

Faksimile je natančen posnetek tega neprecenljivega dela in ob izročitvi predstavlja svojevrstno vez med obema narodoma, saj je bil Valvasor leta 1687 izvoljen za člana The Royal Society v Londonu. Sicer ni bil heraldik, je pa njegovo delo izrednega pomena za slovensko grboslovje in odraža zgodovinskost slovenskega naroda.


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov


Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821