Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Grb Žirov, Slovenija

Razstava Evropa v čipki - KD Cvetke, Žiri

Napovedujemo heraldično-veksilološko razstavo v Muzeju novejše zgodovine Slovenije od 12.4. do 12.5.2011

17.03.11
Avtor: Valči Žakelj

KD Cvetke

Prihajamo iz majhnega, a lepega mesteca na koncu Poljanske doline, ki leži prav na stičišču treh pokrajin: Gorenjske, Primorske in Notranjske. Žiri so poleg Železnikov in Idrije eden največjih klekljarskih centrov v Sloveniji. Naše društvo, ki šteje danes 125 članov, je bilo ustanovljeno leta 2004. Vse od leta 2006, ko smo proslavljali 100-letnico nepretrganega delovanja naše klekljarske šole, pripravimo vsako leto razstavo naših izdelkov in sicer v času prvomajskih praznikov. Tema razstave je vsako leto drugačna. Razstavo smo kasneje poimenovali Slovenski klekljarski dnevi v Žireh in je celosten prikaz našega celoletnega dela.

Evropa v čipki

Še zlasti odmevna je bila lanskoletna razstava, za katero smo izdelali zastave vseh evropskih držav članic Evropske unije in grbe njihovih prestolnic, vsaki državi pa smo dodali še zastavo evropske unije. Za celotno izdelavo smo porabile približno 10.000 ur dela, samo v grb Prage je bilo vloženih preko 300 ur dela, v vse ostale grbe pa nekaj manj. Ob tem naj poudarim, da smo celotno razstavo izdelali prostovoljno, saj je bilo denarja le za material. Ob koncu pa smo izdelali še zemljevid celotne Evrope z malimi zastavicami, ki so zataknjene na zemljevid. Razstavo smo poimenovale EVROPA V ČIPKI. S to razstavo smo porušile tradicionalno izdelavo čipk po klekljarskih predlogah, saj smo zastave in grbe izdelale neposredno po slikah, pridobljenih na medmrežju. Gostovala je že v številnih slovenskih krajih in ministrstvih, vrhunec in največje priznanje pa smo dobile s povabilom, da pokažemo razstavo na sedežu Evropske unije v Strasbourgu, kjer smo doživele velik uspeh in požele zelo laskava priznanja, povabili pa so nas nato še na Svet Evrope in v mestno hišo v Strabourgu.

Vabljeni v Muzej novejše zgodovine Slovenije v Ljubljani, kjer bomo gostovale od 12. aprila do 12. maja.

Nekaj utrinkov iz gostovanja v Litiji

Zemljevid Evropske unije
Grb Ljubljane, Slovenija Grb Amsterdama, Nizozemska Znak Aten, Grčija Grb Berlina, Nemčija Grb Bratislave, Slovaška Grb Bruslja, Belgija Grb Budimpešte, Madžarska Grb Bukarešte, Romunija Grb Dublina, Irska Grb Dunaja, Avstrija Grb Helsinkov, Finska Grb Kobenhavna, Danska Grb Lizbone, Portugalska Grb Londona, Velika Britanija Grb Luksemburga, Luksemburg Grb Madrida, Španija Znak Nikozije, Ciper Grb Pariza, Francija Grb Prage, Češka Grb Rige, Latvija Grb Rima, Italija Grb Sofije, Bolgarija Grb Stockholma, Švedska Grb Talina, Estonija Grb Vallette, Malta Grb Varšave, Poljska Grb Vilne, Litva


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

slike imajo povečavo
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821