Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Nadnaravna bitja, angeli, svetniki, mitološke in alegorične figure v heraldiki

04.05.12
Avtor: Aleksander Hribovšek

Pomembno poglavje heraldike predstavljajo nadnaravna bitja, angeli, svetniki, mitološke in alegorične figure. Kategorično jih uvrščamo med heraldične postave, ki s svojimi atributi jasno in nedvoumno predstavljo sebe in so že na daleč prepoznavni tudi javnosti izven heraldične stroke. Oglejmo si izbor najpomembnejših:

Fortuna, Atena, Diana
Fortuna, Atena in Diana

Fortuna - rimska boginja sreče

Atena - grška boginja civilizacije, modrosti, tkanja, obrti in disciplinirane strani vojne. Ateno je spremljala sova, pogosto pa tudi boginja zmage Nike. Prikazana je z egido na prsih (ščit njenega očeta Zevsa), s šlemom in s ščitom z glavo gorgone Meduze, votivnim darom Perzeja. Atena je oborožena boginja bojevnica in se v grški mitologiji pojavi kot pomočnica številnim junakom.

Diana - rimska boginja svetlobe, zlasti mesečine, svobodne narave, divjadi, lova, zaščitnica poroda in devištva

Merkur-Hermes
Merkur (Hermes)

Merkur (grški Hermes) - rimski bog trgovine, obrti in blagovnega prometa ter tudi božji sel in spremljevalec duš – nosil je sandale z krilci (talaria), klobuk s krilci (petasos) in žezlo z ovitima kačama in krilci (caduceus), ki je bilo Apolonovo darilo

Neptun, Janus
Neptun in Janus

Neptun - rimski bog vodá in morja

Janus - rimski bog vrat in prehodov, začetka in konca, tudi ime meseca, upodobljen z dvema glavama in dvema obrazoma

divji mož, divja žena
Divji mož in divja žena

Divji mož

Divja žena

Marija, Jezus
Marija z Jezusom

Marija z Jezusom

sv. Katarina
Sv. Katarina

Sv. Katarina - mučenica, obsojena na smrt na mučilnem kolesu. Ko se ga je dotaknila, se je kolo zdrobilo, nato pa naj bi bila obglavljena.

sv. Barbara, sv. Elizabeta, Justicija
Sv. Barbara, sv. Elizabeta in Justicija

Sv. Barbara - zavetnica rudarjev, oče jo je imel zaprto v stolpu, da bi jo zavaroval pred zunanjim svetom; skrivoma je postala kristjanka. Ko je to očetu priznala, jo je hotel ubiti z mečem. Takrat se je zaradi njenih molitev pojavila odprtina v zidu stolpa in Barbara se je čudežno znašla v gorski soteski, kjer sta pastirja pasla svojo čredo. Oče je pohitel za njo, kjer ga je prvi pastir poskušal zadržati, drugi pa jo je izdal in se zaradi spremenil v kamen, njegova čreda pa v kobilice. Oče jo je lastnoročno obglavil, ker je ostala zvesta veri, zato ga je zadela strela in njegovo telo je bilo uničeno.

Sv. Elizabeta - dvorjanka, ki se ni obnašala dvoru primerno. Raje ga je zapustila in se z vsem svojim srcem posvetila ubogim, revnim in bolnim.

Justicija - rimska boginja pravice

sv. Martin
Sv. Martin

Sv. Martin - v skromnosti je zavrnil mesto škofa v Toursu in se skril; skrivališče so izdale goske z gaganjem.

sv. Mihael
Sv. Mihael

Sv. Mihael - nadangel, mogočni zaveznik v večni borbi proti silam zla

sv. Jurij
Sv. Jurij

Sv. Jurij - tribun pod Dioklecianom, ki se mu upre, ko ukaže aretirati vse legionarje, ki so kristjani. Legenda o zmaju iz časa križarskih vojn: Zmajevka splete gnezdo ob izviru, ki napaja mesto. Če hočejo meščani priti do vode, jo morajo premamiti in speljati drugam z žrtvenim jagnjem, če pa le-tega nimajo, je žrtvovana devica. Nekega dne pade žreb na princeso in kralj zaman moleduje za njeno življenje. Takrat se pojavi popotnik Jurij, ki se spopade z zmajem in uporabi za obrambo križ ter ga premaga in reši princeso. Meščani iz hvaležnosti opustijo poganstvo in sprejmejo krščanstvo.

sv. Lovrenc
Sv. Lovrenc

Sv. Lovrenc - mučenik, kaznovan s smrtjo na grmadi oziroma naj bi ga zažgali na rešetu

sv. Peter
Sv. Peter

Sv. Peter - Jezusov apostol, prvi papež; ključ odpira nebeška vrata.

sv. Pavel
Sv. Pavel in sv. Janez

Sv. Pavel - preganjalec kršanstva, nato spreobrnjenec in vnet zagovornik – apostol poganov. Kot rimskega državljana ga niso križali temveč najverjetneje obglavili z mečem.

Sv. Janez - po legendi je Aristodem, svečenik Artemidinega templja v Efezu, hotel preskusiti vero sv. Janeza Evangelista tako, da mu je ponudil kupo strupa. Janez je kupo blagoslovil in s tem odvzel strupu njegovo moč: popil ga je in ostal živ.

sv. Nikolaj
Sv. Nikolaj

Sv. Nikolaj (Miklavž) - zaščitnik mornarjev in ribičev, zelo darežljiv. Bil je iz bogate družine in je bogastvo nesebično razdelil med uboge.

sv. Jakob
Sv. Jakob

Sv. Jakob Veliki ali Starejši, Janezov brat - apostol, po Jezusovi smrti oznanjal evangelij v Španiji in na Portugalskem, kasneje se vrnil v Judejo. Relikvije so se po njegovi smrti čudežno znašle v današnjem Santiago de Compostela (Santiago = Sveti Jakob)

sv. Dionizij, vrag
Sv. Dionizij in vrag

Sv. Dionizij (Saint Denis) - prvi pariški škof, med preganjanjem kristjanov obglavljen. Zavetnik Pariza in Francije.

Hudič ali vrag

svetnik, zavetnik, škof
Svetnik-zavetnik-škof

Svetnik, zavetnik

Škof, ki blagoslavlja v ornatu.Vir slik LEONHARD, W. Das grosse Buch der Wappenkunst, Augsburg: Bechtermünz, 1978, str. 179-180, 268, 281

prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

slike imajo povečavo
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821