Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Mednarodni kongres zastavoslovja, Rotterdam 2013

23.08.13
Avtor: Aleksander Hribovšek

Zastava mednarodnega zastavoslovnega kongresa v Rotterdamu 2013 (ICV 25).
Uradna zastava mednarodnega zastavoslovnega
kongresa v Rotterdamu 2013

FIAV

Mednarodna federacija zastavoslovnih združenj (Fédération internationale des associations vexillologiques - FIAV) je svetovna federacija devetinpetdesetih regionalnih, državnih in mednarodnih društev in institucij, ki preučujejo zastavoslovje oziroma veksilologijo. Poslanstvo federacije je plemenitenje znanja in poznavanja zastav vseh vrst, oblik in namenov in širjenje znanstvenih teorij in principov, ki temeljijo na tem.

FIAV je bila začasno ustanovljena 3. septembra 1967 na drugem mednarodnem kongresu zastavoslovja (ICV 2), ki je potekal v Rüschlikonu v Švici, uradno pa 3. septembra 1969 na tretjem (ICV 3) v Bostonu v Združenih državah Amerike.

Od leta 1993 ima v federaciji svojega predstavnika tudi Slovenija. Zastopa jo Heraldično, veksilološko in genealoško društvo Heraldica Slovenica, ki je bilo ustanovljeno ob rojstvu države leta 1991. Heraldica Slovenica je bila hkrati tudi prva članica federacije, ki je bila sprejeta iz območja nekdanjega »vzhodnega bloka«.

Do danes je bilo organiziranih 25 svetovnih kongresov, ki so se na vsaki dve leti zvrstili na kar petih celinah: v Evropi, Ameriki, Avstraliji, Aziji in Afriki. Zadnji je potekal letos v Rotterdamu na Nizozemskem med 4. in 10. avgustom in se ga je udeležila tudi Heraldica Slovenica s svojim delegatom.

Rotterdam 2013 (ICV 25)

Letošnji kongres je organiziralo Nizozemsko zastavoslovno društvo (Nederlandse Vereniging voor Vlaggenkunde - NVvN), ki je poleg korektne izpeljave rednega dela, zelo dobro izpeljalo tudi predhodno spletno obveščanje in prijavo. Kljub menjavi lokacije, ki se je zgodila tik pred začetkom - zaradi določenih zapletov z rotterdamskim WTC-jem - smo bili delegati dobro nameščeni in zadovoljni.

Na uvodnem srečanju s prijavo in spoznavanjem novih obrazov nas je zelo toplo pozdravil predsednik NVvN, Joost Schokkenbroek, ki je bil tudi glavni organizator in koordinator kongresa z vsemi dodatnimi dejavnostmi in ekskurzijami, ki so zelo obogatile strokovna predavanja. Skupaj smo uvodoma slovesno dvignili državne zastave, društvene in tudi zastavo federacije ter kongresa, ki jo vedno kreira aktualni gostitelj. Nekoliko kasneje pa za en teden dvignili – prav za ta dogodek spremenjeno – zastavo Rotterdama na mestno hišo.

Lokacija kongresa: Engels Congress Center, Rotterdam Predsednik NVvN dviguje nizozemsko zastavo na sprevodu zastav Zastave: 1. Stichting Vlaggenparade Rotterdam, 2. Nizozemsko zastavoslovno društvo (NVvN), 3. Mednarodna federacija zastavoslovnih združenj (FIAV), 4. ICV 25, 5. Stichting Vlaggenmuseum Rotterdam Razstava zastav in praporov udeleženih društev Prapor društva Heraldica Slovenica v rokah Aleksandra Hribovška Bruce Berry, predstavnik Southern African Vexillological Association (SAVA) z državno zastavo Na sprejemu pri podžupanji Rotterdama Korrie Louwes: Aleksander Hribovšek (HS), Sekhar Chakrabarti (IVA) in Marcel van Westerhoven (NVvN)

Program predavanj je bil razporejen preko celega tedna in je bil sestavljen iz različnih tematskih sklopov. Od zgodovine pomorskih zastav, revolucionarnih izdelkov Francije osemnajstega stoletja, teorije različnih krojev in sestavnih delov konstruiranja zastav, ki so lahko slabe ali dobre, do izvirne primerjave podobnosti svetovnih državnih zastav, kjer še posebej izstopita Slovenija in Slovaška, omenjeni med prvimi.

Jezik, ki se je uporabljal na kongresu je bil angleški, kar je bilo najavljeno že ob prijavi in ni bilo zagotovljenega tolmačenja. Predavatelji so uporabljali zahtevani jezik in to ni oviralo nikogar, niti kitajskih kolegov, žal pa tega ne moremo trditi za vse Francoze.

Predavanja so potekala od 5. do 9. avgusta Predavanja so potekala od 5. do 9. avgusta

Poleg referatnega dela programa, so se organizatorji zelo potrudili tudi z dodatnimi dejavnostmi oziroma ogledi zelo pomembne nizozemske veksilološke dediščine. Izposlovali so nam vstop v strogo varovane visokotehnološke depoje Narodnega etnografskega muzeja v bližini Haaga in nam predstavili zgodovinske zastave (muzealije) iz zbirke plemenskih zakladov nekdanje Nizozemske vzhodne Indije (današnja Indonezija). Poleg tega smo si ogledali tudi zastavoslovno zbirko Pomorskega muzeja Rotterdam, ki hrani izredne primerke zastav in praporov, ki jih je uporabljala – nekdaj slavna – kraljeva mornarica Nizozemske.

Zbirka plemenskih zastav nekdanje Nizozemske vzhodne Indije v depoju Narodnega etnografskega muzeja Zastavoslovna zbirka Pomorskega muzeja Rotterdam Parada zastav v avli Pomorskega muzeja Rotterdam

Torki so običajno rezervirani za zasedanje federacije, ki odloča o svojem vodstvu, sprejema medse nove članice in preučuje ter glasuje o kandidaturah gostovanja prihodnjih kongresov. FIAV je letos sprejela štiri nove članice in soglasno potrdila tudi prizorišči kongresov v letih 2017 in 2019. Ti bosta Greenwich v Združenem kraljestvu (ICV 27) in San Antonio v Združenih državah Amerike (ICV 28).

Prihodnji ICV 26 bo v Sydneyu leta 2015.

Mesto Rotterdam se zelo rado pohvali z dejstvom, da ima največje pristanišče v Evropi in izkoristi vsako priložnost za svojo promocijo. Tako so se organizatorji potrudili in nam predstavili ter pokazali delovanje tega obsežnega kompleksa. Svoj lonček je pristavil še Haag, ki je izredno ponosen na impresivno Mirovno palačo, ki nam je odprla vrata ter pokazala svojo simboliko. Simbolika je mišljena v dobesedni uporabi državnih simbolov na hišnem inventarju. Gre za grbe vseh stalnih članic in donatoric sodišča, ki so izvezeni na ročno izdelanih stolih sejne sobe in ostalem pohištvu. Fotografiranje žal ni bilo dovoljeno.

Mirovna palača v Haagu Upokojeni stol Avstro-Ogrske, ki se je nekdaj uporabljal v Mirovni palači v Haagu

Kot zanimivost naj omenim pogovor s francoskim delegatom, ki je že prvi dan kongresa pristopil do mene v zelo neposrednem tonu z vprašanjem: »Kdaj namerava Slovenija zamenjati državno zastavo?« Vprašanje ni bilo izrečeno v tonu ali morda razmišljamo začeti z debato o primernosti, edinstvenosti ter nezamenljivosti svojih nacionalnih simbolov. Nikakor ne! Vprašanje je bilo neposredno in dokončno. (!)

Skok v prihodnost

Heraldica Slovenica je Michelu Lupantu (predsedniku FIAV) in krogu ostalih delegatov predlagala, da bi poizkusili v prihodnje z razdeljevanjem v manjše skupine in kompleksnejšo debato predstavljenih referatov in ostale tematike, da bi izluščili iz znanstvenega dela čim več.

Aktivno sodelovanje na bodočih kongresih in kooperacija s svetovnimi strokovnjaki z bogatimi izkušnjami plemeniti in vzgaja nove slovenske rodove zastavoslovcev, ki bodo lahko s svojim znanjem nadomestili priložnostne oblikovalce trenutnih slovenskih izdelkov.

Heraldica Slovenica je že začela s pripravami na kandidaturo gostovanja mednarodnega kongresa zastavoslovja leta 2021 (ICV 29). Še letos bomo izdelali bogat, zanimiv in vabljiv program z dodatno brošuro slovenskih lepot in se pomerili z Irci. Tekmeci bodo zagotovo konkurenčni, vendar verjamemo v svoje organizacijske sposobnosti in v osvojeno leto 2021. Takrat bo Slovenija praznovala svoj 30. rojstni dan, kar je še dodatna vzpodbuda za slovensko organizacijo mednarodnega zastavoslovnega kongresa in promocijo države.


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

slike imajo povečavo
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821