Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Slovenski grbi v albumu Grbi Jugoslavije, Kava HAG

24.11.14
Avtor: Aleksander Hribovšek

Heraldične albume Kava HAG je v začetku 20. stoletja izdajala delniška družba Kaffee Handelsgesellschaft AG (Kaffee HAG) iz Bremna v Nemčiji. Slike in albume se je prodajalo posebej, tako so zbiralci posamezne grbe lepili po principu samolepilnih znamk. Albumi so poželi velik uspeh v Nemčiji, kar je vzpodbudilo družbo, da je izvozila idejo tudi v svoja podjetja v drugih evropskih državah.

Nedokončani seriji albumov so v Nemčiji in Švici objavili že pred prvo svetovno vojno, v dvajsetih in tridesetih letih pa natisnili novo ter začeli s projektom v ostalih državah. V vsaki izmed njih so uporabili drugega heraldičnega umetnika, ki je album izrisal in uredil.

Seznam držav:

Med leti 1914 in 1955 je bilo objavljenih 125 različnih albumov in natisnjenih več kot 12500 različnih znamk, kar Kavo HAG uvršča kot največjo heraldično publikacijo 20. stoletja. Znamke z grbi so kupci zbirali preko kuponov, ki so bili priloženi paketom kave.

Jugoslavija

Grbi Jugoslavije naslovnica

Album Grbi Jugoslavije oziroma Grbovi Jugoslavije v originalu je okrog leta 1930 izdala Kava HAG, Zagreb in natisnila Lit. Tipografija d.d. Zagreb. Avtorja Emilij Laszowski in Rudolf Horvat sta pripravila 256 sličic z grbi, ki so bili razporejeni v tri poglavja: nacionalni grb z grbi zgodovinskih ozemelj, grbi provinc in mestni grbi.

Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije

Slovenski grbi

Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije
Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije Grbi Jugoslavije


Cel album si lahko ogledate tukaj:


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821