Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Nenavadni heraldični atributi

17.6.14
Avtor: Aleksander Hribovšek

V heraldiki upodabljamo grbe s heraldičnimi atributi v heraldičnih barvah na heraldičnem ščitu. Atributi so izrisani v heraldičnem slogu in izhajajo iz nabora v srednjem veku znanih heraldičnih podob postav, figur in predmetov žive in nežive narave, katerih predstavitev je poenostavljena (starinska), da je lažje razumljiva in markantna. Večino izmed njih je lahko prepoznati že na prvi pogled, pa vendar so zaradi slogovne poenostavitve nekateri zelo trd oreh.

V nadaljevanju sem izbral nekaj nenavadnih podob, da jih boste naslednjič, ko boste v arhivu trčili obnje, lažje prepoznali:

Orlič

Orlič

Imenujemo ga tudi okrnjen ali pohabljen orel. Telesno deformirani ptici manjkajo kljun in kremplji. V francoski heraldiki je znan kot alérion, angleški kot avalerion ali alerion ter nemški gestümmelter Adler oziroma tudi Alérion.

Kos

Kos

Imenujemo ga tudi okrnjen oziroma pohabljen kos, ki je soroden atributu merlette francoske heraldike oziroma martlet angleške. Telesno deformirani ptici manjkajo kljun in kremplji.

Meh za vodo

Meh za vodo

Gre za dvojni meh za prenašanje vode, ki je obešen preko droga. V angleški heraldiki je znan kot water bouget, nemški pa kot Wasserschlauch.

Strgalo za kresilo

Strgalo za kresilo

Strgalo je jekleni ali železni pripomoček, s kateim so drgnili ali tolkli kresilni kamen, da so nastale iskre. Kot zanimivost naj omenim, da je strgalo za kresilo tudi del ogrlice Reda zlatega runa in verjetno tudi del emblema in prapora Bizantinskega cesarstva. Polemike, ali je atribut v bizantinskem praporu res strgalo ali pa gre le za črko B, še trajajo. V nemški heraldiki je znan kot Feuerstahl, angleški pa kot fire striker ali fire steel.

Lokvanjev list

Lokvanjev list

Gre za zelo heraldično stiliziran list lokvanja, ki je zelo podoben rogačevim čeljustim in okovanemu zaključku nožnice. V nemški heraldiki je znan kot Seeblatt.

Okovan zaključek nožnice

Okovan zaključek nožnice

Gre za kovan ali graviran del konice oziroma zaključka lesene ali usnjene nožnice bodala, noža ali meča in je zelo podoben rogačevim čeljustim in lokvanjemu listu. V nemški heraldiki je znan kot Ortband.

Rogačeve čeljusti

Rogačeve čeljusti

Gre za stilizirano podobo ogromnih čeljusti hrošča rogača. V nemški heraldiki je podoba znana kot Hirschkäferzangen ali Schröterhorn.


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821