Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI

Grb portala Slovenska heraldika

Register grbov Republike Slovenije

Izdelava grbov

Heraldica Slovenica

facebook

Razstava izbranih ilustracij Valvasorjevih grbov v Državnem svetu

13. 4. 2016
Avtor: Aleksander Hribovšek

Janez Vajkard Valvasor je bil rojen Ljubljančan, polihistor in član Londonske kraljeve družbe za izboljšanje naravne vednosti (angleško Royal Society). Njegovo delo ni bilo omejeno samo na eno področje ali znanost, ampak je obsegalo več raznovrstnih področij. Čeprav je bil po poklicu vojak, je večino svojega življenja zapisal znanosti, zbirateljstvu in preučevanju Kranjske, osrednjega dela današnje Slovenije. Med drugim velja Slava vojvodine Kranjske za njegovo največje delo in še danes za eno najpomembnejših znanstvenih del o Kranjski.

Heraldično, genealoško in veksilološko društvo Heraldica Slovenica je ob 25-letnici samostojne Slovenije v preddverju Državnega sveta Republike Slovenije razstavilo izbrane Valvasorjeve grbe iz bogatega in edinstvenega heraldičnega almanaha Opus insignium armorumque - Das grosse Wappenbuch, ki je nastal med leti 1687 in 1688 ter nosi slovenski naslov Velika knjiga grbov. Razstava, ki je bila na ogled od 4. do 9. aprila 2016, je obsegala pomembnejše teritorialne, plemiške in grbe cerkvenih dostojanstvenikov – škofov. Avtor znamenitega dela je ohranil Slovencem neprecenljivo kulturno blago, s katerim smo kot narod stopili ob bok drugim evropskim narodom.

Heraldica Slovenica
Priložnostna značka z emblemom ob 25-letnici samostojne Slovenije


Heraldica Slovenica v Državnem zboru Heraldica Slovenica v Državnem zboru Aleksander Hribovšek Heraldica Slovenica v Državnem zboru
Jožef Lajevec, dr. Peter Pavel Klasinc, Aleksander Hribovšek


Heraldica Slovenica v Državnem zboru Heraldica Slovenica v Državnem zboru Heraldica Slovenica v Državnem zboru
Razstava


prejšnji članek naslednji članek
seznam novic in člankov

slike imajo povečavo
Slovenska heraldika SLOVENSKI SPLETNI PORTAL O HERALDIKI IN VEKSILOLOGIJI Slovenska heraldika  |  www.grboslovje.si
©  Aleksander Hribovšek   2007-2018
elektronska pošta   aleksander@heraldica-slovenica.si
telefon   +386 41 597 821